Colostrum – termin często używany w ostatnich czasach. Szczególnie w połączeniu ze zdrowym stylem życia, a zwłaszcza zdrową dietą. Siara jest częścią mleka matki i powstaje w gruczołach piersiowych w pierwszych godzinach po urodzeniu.
Jest to idealna kombinacja składników niezbędnych do wzrostu i odporności noworodków. W obecnej walce z globalnym wirusem Covid19 siara staje się ważną pomocą w poprawie obrony organizmu.
Do tej pory zbadano i opisano około 250 różnych składników zawartych w siarze. Nie będziemy tutaj opisywać ich wszystkich, ale przedstawimy najważniejsze składniki pierwszego mleka matki.
Składniki siary krowiej
- Immunoglobuliny – bojownicy przeciwko bakteriom i wirusom
- Immunoglobuliny. Są to w rzeczywistości przeciwciała, które nasz układ odpornościowy wykorzystuje do identyfikacji i walki z najeźdźcami. Atakują i niszczą wirusy i bakterie, które są szkodliwe. Co ciekawe, pozostawiają „dobre” bakterie niezauważone. Bez immunoglobulin, świeżo narodzona osoba jest w rzeczywistości pozbawiona niezbędnej odporności, a tym samym bardziej podatna na choroby.
Istnieje kilka rodzajów immunoglobulin:
- IgG: w siarze krowiej ma najwyższą reprezentację wszystkich rodzajów immunoglobulin. Bardzo pomaga w początkowej odporności noworodka.
- IgA: immunoglobuliny z tej grupy działają głównie na błony śluzowe naszego organizmu. Szczególnie w układzie pokarmowym, oddechowym i moczowym. Wirusy i bakterie szczególnie dobrze rozwijają się na błonach śluzowych – odpowiada im wilgoć, ciepło i duża ilość tlenu. IgA zapobiega ich zbyt szybkiemu namnażaniu się.
- IgM: zwykle wkracza do walki jako pierwsza. Atakuje komórki i inne patogeny, których nie jest w stanie zidentyfikować.
- IgE: pomaga zarządzać i łagodzić reakcje alergiczne i stany, gdy organizm wchodzi w kontakt z obcymi obiektami. Jest również ważna w zwalczaniu pasożytów w układzie pokarmowym.
- IgD: wchodzi w interakcje z innymi rodzajami immunoglobulin. Wraz z IgM najpierw wysyłają sygnał do limfocytów B, aktywując je w ten sposób do działania. Następnie IgD zaczyna współpracować z innymi immunoglobulinami w celu wsparcia układu odpornościowego. Pomaga również w tworzeniu specyficznych przeciwciał.
Czy wiesz, że krowa produkuje do 2 kilogramów immunoglobin w swojej siarze?
Aminokwasy
Podstawowy budulec żywych organizmów. W organizmie występuje wiele rodzajów aminokwasów. Każdy z nich jest odpowiedzialny za inne działanie – kontrolowanie wzrostu, krzepnięcie krwi, reakcje immunologiczne itp.
Czynniki wzrostu
To ciekawe, jak doskonale zaprojektowane jest ludzkie ciało. Na przykład czynniki wzrostu mogą stymulować niektóre komórki do wzrostu i podziału oraz hamować i spowalniać inne. Gdy ta regulacja nie działa prawidłowo, komórki mogą zacząć gwałtownie się dzielić, co w rzeczywistości jest początkiem raka.
Współdziałanie różnych czynników wzrostu, a zwłaszcza ich precyzyjna równowaga, zapewnia prawidłowy rozwój i dobrobyt całego organizmu.
Witaminy
Brak witamin powoduje różne problemy. Od drobnych rzeczy, takich jak łamiące się włosy i paznokcie, po poważne problemy, takie jak zaburzenia wzroku lub osłabienie kości.
Witaminy współpracują ze sobą w celu metabolizowania białek, tłuszczów i cukrów, które przyjmujemy. Muszą one być zawsze obecne w wystarczających ilościach. Chociaż niedobór jest poważnym problemem, nadmiar niektórych witamin jest również szkodliwy. Opisano na przykład zatrucie witaminą A. Ogólnie rzecz biorąc, jesteśmy jednak bardziej zaniepokojeni niedoborami witamin.
Minerały i pierwiastki
Różne pierwiastki chemiczne i minerały są również ważne dla budowy, rozwoju i funkcjonowania organizmu. Siara jest ich pełna, a co ważniejsze, są one obecne w idealnych proporcjach:
- wapń
- chlorek
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- cynk
Cytokiny
Inne substancje w siarze to cytokiny, które stymulują układ limfatyczny i zawierają bardzo silne przeciwwirusowe czynniki odpornościowe. Są to w rzeczywistości specjalne cząsteczki, które mają pośredniczyć w komunikacji między komórkami. Dzięki temu komórki wiedzą, czy powinny się podzielić, czy powinny zacząć wytwarzać białko, czy w organizmie dzieje się coś, co powinno wpływać na ich aktywność itp.
Glikoproteiny
Niektóre zdrowe elementy nie przeszłyby przez kwaśne środowisko przewodu pokarmowego. Glikoproteiny umożliwiają przenikanie czynników odpornościowych i czynników wzrostu. Zapewniają one powłokę ochronną i transportują je do właściwego miejsca w organizmie.
Laktoferyny
Prawdopodobnie jeden z najważniejszych składników w walce z infekcjami. Wykazano ich działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, a nawet przeciwpasożytnicze. Odgrywają ważną rolę w koordynacji komórek odpornościowych w walce z drobnoustrojami.
Transferryny
Przenoszą żelazo do czerwonych krwinek, ale zapobiegają pozyskiwaniu żelaza przez szkodliwe bakterie i wirusy. Jest to jednak niezbędna część procesu podziału. W ten sposób aktywnie zapobiega się rozwojowi infekcji.
Colostrum – naturalnie zdrowa żywność
Siara jest w rzeczywistości nadal pokarmem, jednak zaleca się jej przyjmowanie, jeśli chcesz zachować zdrowie. To nadal mleko matki, więc jest pełne składników odżywczych – białek, cukrów i tłuszczów.
Wypróbuj jeden z naszych produktów, aby przekonać się, dlaczego wielu uważa siarę za super żywność i najbardziej naturalną drogę do zdrowia.