Nietolerancja laktozy to zaburzenie trawienia i wchłaniania cukru mlecznego – laktozy. Problem ten objawia się zwykle zwiększonymi wzdęciami, bólem brzucha i ewentualnie cieńszymi stolcami po spożyciu mleka lub, rzadziej, po spożyciu produktów mlecznych. Przyczyną nietolerancji laktozy jest niewystarczająca produkcja enzymu laktazy w jelicie cienkim. Enzym ten rozkłada laktozę na cukry proste (cukry proste – glukozę i galaktozę). Ważne jest, aby nie mylić nietolerancji laktozy z alergią na białko mleka krowiego.
Opisano trzy rodzaje nietolerancji laktozy:
- wrodzona – całkowity brak enzymu laktazy
- pierwotna – niedobór enzymu laktazy. Jest to genetycznie „zaprogramowany” niedobór enzymu laktazy w jelicie cienkim. Jest to często związane z mniejszym spożyciem produktów mlecznych w wieku dorosłym, które następnie wytwarzają mniej enzymu. Gdy spożycie mleka wzrasta, mogą pojawić się problemy trawienne.
- wtórna – występuje w wyniku uszkodzenia jelita cienkiego lub przyspieszonego przemieszczania się materiału trawiennego w jelicie z powodu innej choroby (np. nieleczonej celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna lub choroby zakaźnej).
Około 10% naszej populacji nie toleruje laktozy (do 70% na całym świecie – szczególnie w obszarach, gdzie mleko nie jest powszechnie spożywane; np. w Tajlandii, Afryce). W większości przypadków jest to podstawowy rodzaj nietolerancji.
Z myślą o konsumentach cierpiących na nietolerancję laktozy przygotowaliśmy nowość na czeskim rynku
COLVIA COLOSTRUM DELACT w praktycznym opakowaniu (kompostowalna torebka Doypack) o zawartości 50 g.