Laktoferyna – specjalne białko mleka, które pełni ważne funkcje w organizmie człowieka.
Laktoferyna znajduje się w mleku krowim, ale większość zawiera siara (pierwsze mleko, siara). Jest to specjalne białko mleka, które pełni ważne funkcje w organizmie człowieka. Jej głównym zadaniem jest stymulacja układu odpornościowego oraz regulacja mikroflory jelitowej, której prawidłowy skład zapobiega infekcjom przewodu pokarmowego. Laktoferyna współpracuje z immunoglobulinami i białkami wspierającymi prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Białko to wykazuje silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze. Działanie antybakteryjne wynika przede wszystkim z jego zdolności do wiązania żelaza (żelazo jest jednym z najważniejszych pierwiastków w organizmie, niezbędnym do jego prawidłowego funkcjonowania), interakcji ze składnikami ścian komórkowych bakterii, co zapobiega ich dalszemu namnażaniu, udziału w procesach oksydoredukcyjnych, a także współpracy laktoferyny z immunoglobulinami. Poza funkcjami wspierającymi układ odpornościowy, laktoferyna pełni również funkcje immunostymulujące i przeciwnowotworowe. Regularne stosowanie Colostrum, wpłynie na zdrowie organizmu, a w szczególności układu odpornościowego.