Sezon na cukinię powoli dobiega końca, ale jeśli zostało Ci jeszcze trochę cukinii, mamy radę na świetny i dość szybki lunch. Teraz robimy je regularnie przynajmniej raz w tygodniu w naszym domu, ponieważ są pyszne, łatwe w przygotowaniu, a dzieci je uwielbiają!
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- garść koperku
- garść natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- Czyste masło Ghee Colostrum firmy COLVIE
- Śmietana lub biały jogurt
- Placki z cukinii można posypać parmezanem lub fetą do smaku. Dodaj około ½ filiżanki do powyższej ilości. Podawać z białym jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj umytą cukinię na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i odstaw na 2-3 minuty. Odsącz nadmiar wody.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, pieprz, koperek, natkę pietruszki, jajko, mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzać masło ghee na patelni na średnim ogniu, a gdy się rozpuści, nabierać ciasto łyżką i formować placki.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor przez około 2 minuty z każdej strony.
- Podawać z białym jogurtem lub kwaśną śmietaną.