Świąteczny karp jest jednym z tradycyjnych symboli Bożego Narodzenia i nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie dwa przepisy, jeden bardzo tradycyjny, a drugi nieco nietypowy.
Smażony karp wigilijny w oryginalnym maśle Pure Ghee
Składniki:
- 2kg filetów z karpia (ok. 2szt. na porcję)
- 1 szklanka zwykłej mąki
- 2 jajka
- 0,2l mleka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- Oryginalne masło Pure Ghee z Colostrum
Procedura:
- Posól karpia i odstaw do lodówki.
- Przygotuj jedną miskę ze zwykłą mąką, w drugiej roztrzep mleko i jajka, a w trzeciej bułkę tartą.
- Osusz filety i obtocz je kolejno w mące, jajku i bułce tartej, następnie ponownie w mące i jajku, a na koniec lekko w bułce tartej.
- Ułóż panierowane porcje obok siebie (nie układaj ich jedna na drugiej, aby porcje karpia nie rozmokły).
- Na głębszej patelni rozgrzać masło Original Pure Ghee z Colostrum, ułożyć porcje karpia i powoli smażyć z obu stron, aż świąteczny karp nabierze złocistego koloru.
Karp pieczony z porem, czosnkiem i masłem Original Pure Ghee
Składniki:
- 800 g filetów z karpia
- 1 cytryna
- 1/2 łyżeczki kminku
- 50 g masła Original Pure Ghee z siary
- garść porów lub dymki
- 4 ząbki czosnku
- sólProcedura:
- Posól i popieprz filety z karpia, skrop z obu stron cytryną i odstaw do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Umieść filety w wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia.
- Posyp filety pokrojonym porem, czosnkiem i dodaj odrobinę masła Original Pure Ghee z Colostrum.
- Piec pod przykryciem przez 30 minut.
- Odkryj 5 minut przed końcem i dokończ pieczenie na złoty kolor.