Czy zdarza Ci się, że Twoje naleśniki nie chcą zejść z patelni? Ten jeden dodatkowy krok gwarantuje pozbycie się tego problemu. Wystarczy roztopić masło klarowane w rondelku i wmieszać je do ciasta.
A skoro już gotujesz zdrowo, sięgnij po masło Pure Ghee od COLVIA.
Zawiera ono sporą dawkę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które nie ulegną zniszczeniu pod wpływem wysokich temperatur, z jakimi mamy do czynienia w naszych kulinarnych doświadczeniach.
Składniki (około 10 sztuk):
- 1 słoik zwykłej mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka/napoju roślinnego
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 3 łyżki stołowe Colvia Pure Ghee
Procedura:
- Roztop masło w małym rondelku na delikatnym ogniu i pozostaw do ostygnięcia.
- W misce dodaj mąkę, jajka, mleko, wodę i sól i wymieszaj na gładkie ciasto.
- Powoli wymieszaj i dodaj roztopione masło.
- Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z cienkim dnem. Wlać około jednej małej chochli ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron.