Każdy zna Wiener Schnitzel, czyli sznycel cielęcy. I większość z nas lubi go od czasu do czasu.
Każdy może usmażyć sznycel w domu na słoninie lub oleju.
Ale jeśli naprawdę chcesz się nim cieszyć, spróbuj zrobić go z masłem ghee z siary!
Ghee dodaje łagodnego, maślanego smaku do i tak już pysznego sznycla cielęcego, a siara krów wzmacnia jego złocisty kolor.
Co więcej… bezwodny tłuszcz z siary nie spala się nawet w bardzo wysokich temperaturach, a podczas podgrzewania nie powstają żadne szkodliwe substancje. Jesz więc nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
Składniki (4 porcje):
- 4 plastry udźca cielęcego o wysokości 1 cm
- 2 jajka
- 100 g mąki bezglutenowej
- 100 g bułki tartej kukurydzianej
- 250 g masła Colvia Pure Ghee
- cytryna
- sól
Procedura:
- Lekko ponacinaj plastry cielęciny na krawędziach, aby nie zwijały się podczas smażenia i lekko je poklep.
- Dopraw solą z obu stron, obtocz w mące, zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w bułce tartej i dociśnij z obu stron kotletów.
- Rozgrzać masło ghee na patelni. Smażyć kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone steki odłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać ciepłe i chrupiące z plasterkiem cytryny.
Smacznego!